Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża ostra papryczka
  • kubeczek jogurtu naturalnego [można użyć mniejszej ilości śmietany lub mleka kokosowego]
  • woda do rozrzedzenia sosu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 10 małych słodkich pomidorków
  • ugotowany dobrej jakości indyjski ryż basmati bez soli

Przyprawy :

  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 czubate łyżeczki przyprawy curry tikka masala do kurczaka

Wykonanie :

Na początku należy połączyć jogurt z kilkoma łyżkami wody, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną drobno papryczką i wszystkimi przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu dodać pokrojonego kurczaka i całość ponownie dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oleju z masłem z dodatkiem pokrojonych pomidorków i przyprawy curry i curry tikka masala do kurczaka w małej ilości oraz z solą. Gdy cebula będzie lekko podduszona i zezłocona dodać sos z kurczakiem. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając uważając by temperatura nie była zbyt wysoka by jogurt się nie zważył. Jogurt można zastąpić mniejszą ilością śmietany lub mlekiem kokosowym.