Składniki :
- 1 duża biała cebula
- 5 dużych ząbków czosnku
- łyżka masła
- olej
- ryż brązowy lub biały
- 1 duży pomidor
- świeża kolendra
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy : łyżeczka curry,łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej,łyżeczka sproszkowanego imbiru,sól,pieprz,sporo chili,płaska łyżeczka kurkumy w proszku
Wykonanie :
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka,posolić i smażyć na lekko rumiano na maśle z dodatkiem oleju.
Mięso pokroić w większe płaskie plastry i zamarynować z wcześniej wymieszanymi przyprawami [przyprawy wymieszać z przegotowaną wodą i odrobiną oleju by powstała lejąca gęstawa pasta oraz dodać przeciśnięty przez praskę cały czosnek].
Do usmażonej cebuli dodać mięso z marynatą i smażyć aż kurczak będzie gotowy.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i na małym ogniu dusić by całość zgęstniała a nadmiar płynu odparował.
Ryż ugotować na sypko i odstawić w ciepłe miejsce.
Kolendrę posiekać dość grubo.
Na koniec gotowania sosu dodać kolendrę i dusić razem jeszcze 5 minut by puściła smak.
Podawać z ryżem.