Składniki :

  • 4 duże ugotowane i zagniecione na gładko ziemniaki
  • puszka ciecierzycy – zagniecionej na gładko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • olej kokosowy
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • przyprawy : kolendra, kurkuma, sól, chili, garam masala, kminek, imbir, łyżeczka pasty czerwone curry
  • pęczek kolendry

Wykonanie :

W misce dokładnie wymieszać i zagnieść ze sobą na gęstą masę wszystkie składniki a następnie po uformowaniu hamburgerów posmarować je z obu stron olejem kokosowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na rumiano 20-30 minut obracając raz na drugą stronę w połowie pieczenia. Podawać w bułkach z warzywami i sosami.