Składniki :
- 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 młodych marchewek ugotowanych i podsmażonych na maśle z cukrem i solą
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 10 plasterków wędzonego boczku
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Cebulę posiekać drobno razem z boczkiem i wysmażyć z dodatkiem masła. Dodać indyka, smażyć razem aż mięso straci surowość, dodać zmiksowane pomidory, sok cytrynowy, wino i bulion i dusić na małym ogniu 15-20 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku, zagęścić mąką by sos był lejący. Dusić całość jeszcze kilka minut a następnie podawać z wcześniej przygotowanymi młodymi marchewkami. Można dodatkowo podawać z ziemniakami piure lub ryżem.