Składniki :

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 szklanki pomidorków cherry
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry
  • ugotowany ryż jaśminowy (ilość wedle planowanych porcji)
  • 2 łyżki masła
  • olej z chili (najlepszy własnej roboty)
  • szklanka drobiowego wywaru np domowego rosołu

Przyprawy :

  • sól, pieprz
  • łyżeczka utartego imbiru
  • łyżeczka przyprawy pomidory z solą morską
  • szczypta przyprawy arabiata
  • 4 nasiona zielonego kardamonu
  • szczypta garam masala
  • 1 laska cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

Wykonanie :

Indyka pokroić w średniej wielkości kostkę a następnie przyprawić solą, pieprzem, przyprawą arabiata, pomidorami z solą morską, a następnie odstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na jednej łyżce masła z 3 łyżkami oleju chili podsmażyć pokrojone pomidory z cebulą i czosnkiem, dodać wszystkie przyprawy. całość smażyć cały czas mieszając a gdy zacznie się unosić intensywny zapach przypraw dodać passatę i szklankę drobiowego wywaru. Dusić wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając i pilnując by gęstniejący sos nie zaczął przywierać i się przypalać. Sos dusić 2h podlewając w razie potrzeby drobiowym rosołem lub wodą gdyby całość zaczęła robić się zbyt gęsta. Sprawdzić smak, ewentualnie dosolić w razie potrzeby, wyjąć ziarna kardamonu i laskę cynamonową. Mięso wyjąć z lodówki i na łyżce masła z olejem chili mocno obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać razem z masłem ze smażenia do sosu i dusić razem 30 minut co jakiś czas mieszając. Sos powinien być dość mocno gęsty. Podawać mocno posypane kolendrą z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym.