Składniki :
- 1 kg piersi z indyka
- 3 szklanki pomidorków cherry
- szklanka passaty pomidorowej
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- pęczek kolendry
- ugotowany ryż jaśminowy (ilość wedle planowanych porcji)
- 2 łyżki masła
- olej z chili (najlepszy własnej roboty)
- szklanka drobiowego wywaru np domowego rosołu
Przyprawy :
- sól, pieprz
- łyżeczka utartego imbiru
- łyżeczka przyprawy pomidory z solą morską
- szczypta przyprawy arabiata
- 4 nasiona zielonego kardamonu
- szczypta garam masala
- 1 laska cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
Wykonanie :
Indyka pokroić w średniej wielkości kostkę a następnie przyprawić solą, pieprzem, przyprawą arabiata, pomidorami z solą morską, a następnie odstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na jednej łyżce masła z 3 łyżkami oleju chili podsmażyć pokrojone pomidory z cebulą i czosnkiem, dodać wszystkie przyprawy. całość smażyć cały czas mieszając a gdy zacznie się unosić intensywny zapach przypraw dodać passatę i szklankę drobiowego wywaru. Dusić wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając i pilnując by gęstniejący sos nie zaczął przywierać i się przypalać. Sos dusić 2h podlewając w razie potrzeby drobiowym rosołem lub wodą gdyby całość zaczęła robić się zbyt gęsta. Sprawdzić smak, ewentualnie dosolić w razie potrzeby, wyjąć ziarna kardamonu i laskę cynamonową. Mięso wyjąć z lodówki i na łyżce masła z olejem chili mocno obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać razem z masłem ze smażenia do sosu i dusić razem 30 minut co jakiś czas mieszając. Sos powinien być dość mocno gęsty. Podawać mocno posypane kolendrą z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym.