Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w paski lub kostkę
- olej kokosowy
- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- 8 dymek razem z zielonymi częściami pokrojone w ukośne kawałki
- ryż jaśminowy
Sos :
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki mirinu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos – wymieszać w rondelku wszystkie składniki, podgrzewać aż miód się rozpuści. Mięso zalać częścią sosu i podsmażać aż się zarumieni a następnie zalać je resztą sosu i dusić do całkowitej miękkości. Na oleju kokosowym podsmażyć dymki i paprykę, następnie dodać mięso i razem smażyć kilka chwil. Sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z ryżem.