Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w paski lub kostkę
  • olej kokosowy
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • 8 dymek razem z zielonymi częściami pokrojone w ukośne kawałki
  • ryż jaśminowy

Sos :

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki mirinu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos – wymieszać w rondelku wszystkie składniki, podgrzewać aż miód się rozpuści. Mięso zalać częścią sosu i podsmażać aż się zarumieni a następnie zalać je resztą sosu i dusić do całkowitej miękkości. Na oleju kokosowym podsmażyć dymki i paprykę, następnie dodać mięso i razem smażyć kilka chwil. Sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z ryżem.