Składniki :
- 0,3 kg piersi z indyka
- przecedzony aromatyczny rosół z drobiu, golonek wieprzowych i wołowiny gotowany z dużą ilością czosnku i przypraw [golonki i wołowinę również można użyć do galaretek lub całkowicie nimi zastąpić mięso indyka]
- 100 ml malagi
- 2 brzoskwinie z puszki
- 1/3 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach
- 1 pomarańcza obrana z białego albedo
- duża marchew
- żelatyna
- chili w płatkach lekko zmielone
- natka pietruszki drobno posiekana
Wykonanie :
Rosół przecedzić, dodać chili, lekko odparować by był bardziej aromatyczny w smaku a następnie odlać część rosołu do rondelka i gotować w nim pokrojoną w plasterki marchew oraz pokrojonego drobno indyka tak długo, aż mięso będzie miękkie. Mięso i marchew odłowić sitkiem a rosół przecedzić i dolać ponownie do pozostałego rosołu. Dokończyć przygotowywanie rosołu dodając do niego żelatynę i mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści [ilość żelatyny zależy od ilości rosołu i planowanych porcji galaretek]. Następnie do rosołu dodać malagę i syrop po brzoskwiniach. W miseczkach układać indyka, pokrojone w kosteczkę kawałki brzoskwini i pomarańczy, marchewkę, natkę pietruszki i całość zalewać aromatycznym rosołem z dodatkiem żelatyny. Odstawić do przestygnięcia a następnie włożyć do lodówki.
Do galaretek można dodać zamiast indyka wołowinę z gotowanego rosołu i obrane golonki.