Składniki :

  • 0,3 kg piersi z indyka
  • przecedzony aromatyczny rosół z drobiu, golonek wieprzowych i wołowiny gotowany z dużą ilością czosnku i przypraw [golonki i wołowinę również można użyć do galaretek lub całkowicie nimi zastąpić mięso indyka]
  • 100 ml malagi
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 1/3 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach
  • 1 pomarańcza obrana z białego albedo
  • duża marchew
  • żelatyna
  • chili w płatkach lekko zmielone
  • natka pietruszki drobno posiekana

Wykonanie :

Rosół przecedzić, dodać chili, lekko odparować by był bardziej aromatyczny w smaku a następnie odlać część rosołu do rondelka i gotować w nim pokrojoną w plasterki marchew oraz pokrojonego drobno indyka tak długo, aż mięso będzie miękkie. Mięso i marchew odłowić sitkiem a rosół przecedzić i dolać ponownie do pozostałego rosołu. Dokończyć przygotowywanie rosołu dodając do niego żelatynę i mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści [ilość żelatyny zależy od ilości rosołu i planowanych porcji galaretek]. Następnie do rosołu dodać malagę i syrop po brzoskwiniach. W miseczkach układać indyka, pokrojone w kosteczkę kawałki brzoskwini i pomarańczy, marchewkę, natkę pietruszki i całość zalewać aromatycznym rosołem z dodatkiem żelatyny. Odstawić do przestygnięcia a następnie włożyć do lodówki.
Do galaretek można dodać zamiast indyka wołowinę z gotowanego rosołu i obrane golonki.