Składniki :

  • 0,7 kg piersi z indyka
  • 5 cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego [najlepiej prawdziwego domowego ale miżna zastąpić takim z kostki]
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • po szczypcie ziół : tymianku, oregano, rozmarynu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso pokroić, przyprawić, obsmażyć na maśle z oliwą i pokrojoną w piórka cebulą. Następnie zalać całość bulionem, dodać czosnek, przyprawy, zioła, ocet balsamiczny i po 10 minutach duszenia na wolnym ogniu sos posmakować, doprawić ostatecznie do smaku i zagęścić lekko mąką. Podawać z ryżem, piure ziemniaczanym i sałatkami.