Składniki :
- 0,7 kg piersi z indyka
- 5 cebul
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego [najlepiej prawdziwego domowego ale miżna zastąpić takim z kostki]
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- po szczypcie ziół : tymianku, oregano, rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso pokroić, przyprawić, obsmażyć na maśle z oliwą i pokrojoną w piórka cebulą. Następnie zalać całość bulionem, dodać czosnek, przyprawy, zioła, ocet balsamiczny i po 10 minutach duszenia na wolnym ogniu sos posmakować, doprawić ostatecznie do smaku i zagęścić lekko mąką. Podawać z ryżem, piure ziemniaczanym i sałatkami.