Składniki :

  • pierś z indyka ok. 0,7 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 pory [tylko białe części]
  • szklanka śmietanki 30%
  • szklanka białego wytrawnego wina dobrej jakości [musi być smaczne]
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, curry
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski

Wykonanie :

Mięso pokroić w paski i zamarynować w przyprawach i przeciśniętym czosnku. Na maśle wysmażyć posiekane drobno pory, dodać mięso i smażyć razem aż straci surowość. Dodać posiekana zieleninę, wino i śmietankę. Poddusić całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać pomidory. Dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie zagęścić sos [wedle uznania] i podawać z ziemniakami piure.