Składniki :
- pierś z indyka ok. 0,7 kg
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 4 pory [tylko białe części]
- szklanka śmietanki 30%
- szklanka białego wytrawnego wina dobrej jakości [musi być smaczne]
- łyżka masła
- sól, pieprz, curry
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
Wykonanie :
Mięso pokroić w paski i zamarynować w przyprawach i przeciśniętym czosnku. Na maśle wysmażyć posiekane drobno pory, dodać mięso i smażyć razem aż straci surowość. Dodać posiekana zieleninę, wino i śmietankę. Poddusić całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać pomidory. Dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie zagęścić sos [wedle uznania] i podawać z ziemniakami piure.