Składniki :

  • 1 duża pierś z indyka pokrojona w cienkie filety i lekko rozbite tłuczkiem dla zmiękczenia mięsa

Marynata :

  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki ziół : bazylii, estragonu, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla
  • 1/3 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry
  • sól, zielone płatki chili do smaku

Wykonanie :

Wszystkie składniki marynaty zblendować na gładką pastę i natrzeć nią dokładnie przygotowane mięso. Odstawić całość do lodówki na całą noc. Następnie wyjąć mięso z lodówki na 2h przed planowanym grillowaniem. Mięso można przygotować na grillu na dwa sposoby : pierwszy-szybszy sposób – klasycznie układać na ruszcie i grillować na rumiano z obu stron. Drugi sposób – każdy filet układać na folii aluminiowej, posypać posiekaną cebulą, zawinąć i grillować z obu stron kilkanaście minut a następnie wyjąć z folii i dokończyć grillowanie klasycznie opiekając mięso. W ten sposób przygotowane mięso podawać z sałatkami np. ziemniaczanymi lub innymi w lżejszych wersjach. Świetnie też sprawdzą się opieczone grzanki z przyprawami do podania na nich mięsa.