Składniki :
- 1 duża pierś z indyka pokrojona w cienkie filety i lekko rozbite tłuczkiem dla zmiękczenia mięsa
Marynata :
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- po pół łyżeczki ziół : bazylii, estragonu, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla
- 1/3 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry
- sól, zielone płatki chili do smaku
Wykonanie :
Wszystkie składniki marynaty zblendować na gładką pastę i natrzeć nią dokładnie przygotowane mięso. Odstawić całość do lodówki na całą noc. Następnie wyjąć mięso z lodówki na 2h przed planowanym grillowaniem. Mięso można przygotować na grillu na dwa sposoby : pierwszy-szybszy sposób – klasycznie układać na ruszcie i grillować na rumiano z obu stron. Drugi sposób – każdy filet układać na folii aluminiowej, posypać posiekaną cebulą, zawinąć i grillować z obu stron kilkanaście minut a następnie wyjąć z folii i dokończyć grillowanie klasycznie opiekając mięso. W ten sposób przygotowane mięso podawać z sałatkami np. ziemniaczanymi lub innymi w lżejszych wersjach. Świetnie też sprawdzą się opieczone grzanki z przyprawami do podania na nich mięsa.