Składniki :

  • 2 opakowania makaronu konjac lub ryżowego
  • 300g filetu z indyka lub kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka kiełków fasolki mung
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora [biała część]
  • puszka mleka kokosowego
  • olej kokosowy
  • czubata łyżka czerwonej pasty curry [można dodać więcej w późniejszym procesie w razie potrzeby]
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku : sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy lub sok z limonki, chili w płatkach, curry, kurkuma, ostra i słodka papryka, cukier, sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso pokroić w paski i zamarynować w sosie sojowym, rybnym, soli, pieprzu, chili, curry, kurkumie, paprykach oraz dodać posiekany czosnek, cebulę i pora. Odstawić na kilka godzin. Następnie na oleju kokosowym wysmażyć mięso ze wszystkimi dodatkami cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodać posiekaną paprykę, kiełki, mleczko kokosowe, pastę curry, lekko doprawić sosami, cukrem, octem lub limonką i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić na koniec, zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać odcedzony i wypłukany makaron konjac lub makaron ryżowy, razem całość wymieszać i dusić 5 minut by smaki się przeniknęły.