Składniki :
- mała puszka ananasa razem z sokiem
- słoiczek pędów bambusa
- 0,5 kg piersi z indyka
- sos sojowy do doprawienia (ilość wedle uznania i własnego smaku)
- sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, przyprawa do drobiu
- 1 małe świeże chili
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- świeża kolendra do podania
- ryż jaśminowy
Wykonanie :
Mięso pokroić w małą kostkę lub cienkie paski, przyprawić wszystkimi przyprawami i sosem sojowym i usmażyć razem z posiekanym drobno chili na ostrym ogniu. Dodać do mięsa pokrojonego w małe kawałki ananasa razem z sokiem z puszki, pędy bambusa i dusić całość kilka minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i zaciągnąć sos do gęstości wedle uznania, dodać posiekaną kolendrę i ugotowany w osolonej wodzie ryż. Całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania i podawać gorące.