Składniki :

  • mała puszka ananasa razem z sokiem
  • słoiczek pędów bambusa
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • sos sojowy do doprawienia (ilość wedle uznania i własnego smaku)
  • sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, przyprawa do drobiu
  • 1 małe świeże chili
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra do podania
  • ryż jaśminowy

Wykonanie :

Mięso pokroić w małą kostkę lub cienkie paski, przyprawić wszystkimi przyprawami i sosem sojowym i usmażyć razem z posiekanym drobno chili na ostrym ogniu. Dodać do mięsa pokrojonego w małe kawałki ananasa razem z sokiem z puszki, pędy bambusa i dusić całość kilka minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i zaciągnąć sos do gęstości wedle uznania, dodać posiekaną kolendrę i ugotowany w osolonej wodzie ryż. Całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania i podawać gorące.