Składniki :

  • pierś z indyka [ilość wedle uznania – przepis na 2 osoby na dwa dni lub na 4 osoby]
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • brokuł mrożony lub świeży
  • ryż długoziarnisty do podania
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • cebula
  • olej

Wykonanie :

Mięso pokroić w wąskie paski lub kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką, dodać posiekaną paprykę i przeciśnięty czosnek i wysmażyć cały czas mieszając i podlewając odrobiną płynu z puszki z pomidorów by czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić grubo i wysmażyć a następnie dodać do mięsa. Papryki pokroić dowolnie i dodać do mięsa z brokułami. Całość zalać pomidorami i dusić na małym ogniu. Brokuły podgotować i dodać do sosu. Zioła posiekać i dodać do sosu. Dusić 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić całość i ewentualnie lekko zaciągnąć mąką by sos był gęsty. Podawać z ryżem.