Składniki :
- pierś z indyka [ilość wedle uznania – przepis na 2 osoby na dwa dni lub na 4 osoby]
- 0,5 kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- sól, pieprz, curry, słodka papryka
- natka pietruszki
- koperek
- brokuł mrożony lub świeży
- ryż długoziarnisty do podania
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- cebula
- olej
Wykonanie :
Mięso pokroić w wąskie paski lub kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką, dodać posiekaną paprykę i przeciśnięty czosnek i wysmażyć cały czas mieszając i podlewając odrobiną płynu z puszki z pomidorów by czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić grubo i wysmażyć a następnie dodać do mięsa. Papryki pokroić dowolnie i dodać do mięsa z brokułami. Całość zalać pomidorami i dusić na małym ogniu. Brokuły podgotować i dodać do sosu. Zioła posiekać i dodać do sosu. Dusić 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić całość i ewentualnie lekko zaciągnąć mąką by sos był gęsty. Podawać z ryżem.