Składniki :

  • 4 cukinie pokrojone w plasterki
  • 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej w drobne kostki
  • 2 łyżki masła
  • szklanka tartego parmezanu
  • sól, pieprz, przyprawa do indyka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego [najlepiej domowego rosołu]
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 cebula pokrojona w kostkę

Wykonanie :

Cukinie usmażyć na łyżce masła z cebulą i dodatkiem soli. Indyka przyprawić i obsmażyć na rumiano na drugiej łyżce masła. Bulion zagotować, dodać mascarpone, przyprawić i lekko zagęścić mąką. W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układać warstwy usmażonych warzyw, sosu, sera, mięsa i tak powtarzać do wykorzystania wszystkich składników kończąc na dodatkowej warstwie sera. Piec w 180*C około 30 minut aż mięso dojdzie i ser się zapiecze. Można piec pod przykryciem i zdjąć je dopiero na koniec by zapiec ser. Podawać do sałatek i ziemniaków.