Składniki :

  • ugotowany rosół [na dużej ilości mięsa, warzyw i przypraw – ma to być mocny bulion]
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • słoik naturalnego domowego przecieru pomidorowego lub sok pomidorowy w kartonie
  • czubryca zielona, lubczyk suszony, 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe, 1 kostka rosołowa mięsna, sól, pieprz, pieprz ziołowy

Wykonanie :

Rosół przecedzić przez sitko i zagotować z dodatkiem koncentratów, przypraw i soku pomidorowego.
Gotować zupę 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Zupę można drugi raz przecedzić by była gładsza jak krem.
Zupę można gotować dłużej by odparowała i zgęstniała.
Stanie się bardziej aromatyczna i mocniejsza w smaku.
Można podawać na zimno jako chłodnik lub jako lekka pomidorowa do ryżu lub makaronu.

Z tak przygotowanej pomidorowej można zrobić galaretkę z mięsem kurczaka z gotowania rosołu i warzyw np groszku z puszki i marchewki też z rosołu.