Składniki :

  • 600 g filetów z jagnięciny

Na placki ziemniaczane :

  • – 700 g obranych ziemniaków
  • – 1 łyżka masła
  • – 3/4 filiżanki kwaśnej śmietany
  • – 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • – 1/3 filiżanki mąki
  • – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1/2 filiżanki marynaty sosowej z czerwonego wina i czosnku
  • – 200 g rukoli lub innej sałaty

Marynata sosowa :

  • – 1,5 filiżanki czerwonego wina
  • – 3/4 filiżanki wody
  • – 1 łyżka świeżo pokrojonego tymianku (ewentualnie suszony ale należy uważać z jego ilością by nie przesadzić)
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • – 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • – 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • – 3 łyżki sosu sojowego
  • – ewentualna własna kompozycja poprawiająca smak marynaty (jeżeli jest to możliwe – dodać 3 łyżki sosu Worcestershire)

Wykonanie marynaty sosowej :

Wlać wino do rondla . Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i mąki kukurydzianej . Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut . Rozrobić ciasto z odrobiny wody i mąki . Dolać resztę wody i wlać mieszaninę do wina z czosnkiem . Dokładnie wymieszać składniki i dusić na małym ogniu kolejne 5 minut . Doprawić do smaku . Wystudzić  marynatę i przełożyć do hermetycznego pojemnika . Podane składniki wystarczą na mniej więcej 2 filiżanki gotowej marynaty . Przechowywać w lodówce do 4 tygodni .

Wykonanie :

Ugotować ziemniaki, odcedzić i przecisnąć przez praskę . Wymieszać z masłem, kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, mąką i proszkiem do pieczenia . Uformować niewielkie placki, używając około 1/3 filiżanki ciasta na każdą sztukę . Położyć je na tacy i trzymać w lodówce do momentu grillowania . Przygotować grill (może być elektryczny) . Ułożyć placki na natłuszczonej kratce (powierzchni grilla elektrycznego) i opiekać, aż będą rumiane z obu stron . Trzymać je w cieple . Piec filety jagnięce 8 minut na natłuszczonej kratce, obracając, aby opiekały się równomiernie . Odstawić na 3 minuty a następnie pokroić ukośnie na kawałki 2,5 cm . Zagrzać marynatę sosową . Mięso położone na plackach ziemniaczanych, polane marynatą z wina i czosnku przybrać rukolą i od razu podawać .