Składniki :

  • – 6 jajek
  • – 400g pieczarek
  • – 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • – 2 łyżki masła
  • – 3 łyżki słodkiej śmietany
  • – natka pietruszki (sporo)
  • – koperek (tyle samo co pietruszki)
  • – sól, pieprz kolorowy
  • – czerwona słodka i ostra papryka

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić. Pieczarki pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na 1 łyżce masła. Na reszcie masła smażyć pieczarki na rumiano. Po usmażeniu zmiksować je na gładką masę razem z cebulą, przyprawami, łyżką śmietany i żółtkami z jajek. (Białka pozostawić w całości-tzn przecięte na połówki). Masę pieczarkową ostudzić i nakładać do białek. Po wierzchu posypać grubo ziołami.