Składniki :
- – 6 jajek
- – 400g pieczarek
- – 1 cebula (najlepiej czerwona)
- – 2 łyżki masła
- – 3 łyżki słodkiej śmietany
- – natka pietruszki (sporo)
- – koperek (tyle samo co pietruszki)
- – sól, pieprz kolorowy
- – czerwona słodka i ostra papryka
Wykonanie :
Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić. Pieczarki pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na 1 łyżce masła. Na reszcie masła smażyć pieczarki na rumiano. Po usmażeniu zmiksować je na gładką masę razem z cebulą, przyprawami, łyżką śmietany i żółtkami z jajek. (Białka pozostawić w całości-tzn przecięte na połówki). Masę pieczarkową ostudzić i nakładać do białek. Po wierzchu posypać grubo ziołami.