Składniki :

  • 6 jajek na twardo
  • majonez [najlepiej domowy, pikantny]
  • szczypiorek [trochę]
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • filety śledziowe [3 sztuki]
  • łyżka musztardy
  • natka pietruszki [trochę]
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula czerwona
  • koperek [trochę]
  • kieliszek wody po moczeniu grzybów
  • suszone, namoczone grzyby
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na początek należy usmażyć na maśle posiekaną drobno cebulę z grzybami i ostudzić.
Z jajek wyjąć żółtka, wymieszać z łyżką majonezu, musztardą, wodą po grzybach, pieprzem, posiekaną zieleniną, posiekanymi drobno ogórkami kiszonymi i ostudzoną cebulą z grzybami.
Tak przygotowaną pastą napełniać wgłębienia w białkach jajek a na wierzch pasty układać bardzo drobno posiekane śledzie wcześniej wymieszane z oliwą.