Składniki :
- 6 jajek na twardo
- majonez [najlepiej domowy, pikantny]
- szczypiorek [trochę]
- pieprz
- łyżka oliwy
- filety śledziowe [3 sztuki]
- łyżka musztardy
- natka pietruszki [trochę]
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula czerwona
- koperek [trochę]
- kieliszek wody po moczeniu grzybów
- suszone, namoczone grzyby
- łyżka masła
Wykonanie :
Na początek należy usmażyć na maśle posiekaną drobno cebulę z grzybami i ostudzić.
Z jajek wyjąć żółtka, wymieszać z łyżką majonezu, musztardą, wodą po grzybach, pieprzem, posiekaną zieleniną, posiekanymi drobno ogórkami kiszonymi i ostudzoną cebulą z grzybami.
Tak przygotowaną pastą napełniać wgłębienia w białkach jajek a na wierzch pasty układać bardzo drobno posiekane śledzie wcześniej wymieszane z oliwą.