Składniki :
Farsz krewetkowy :
- majonez [domowy najlepiej]
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka masła
- tarty parmezan do podania
- żółtka [ugotowane]
Wykonanie :
Na początku należy wymieszać majonez z ugotowanymi żółtkami, dodać przyprawy i odstawić.
Krewetki usmażyć na maśle z dodatkiem soku cytrynowego, czosnku, natki pietruszki i przypraw.
Po ostudzeniu wymieszać z majonezem z żółtkami.
Faszerować białka jajek i na wierzchu dekorować tartym parmezanem.
Farsz z szynką :
- majonez
- szynka parmeńska [można wziąć dowolną szynkę, np konserwową]
- szczypiorek
- curry, pieprz, sól
Wykonanie :
Majonez wymieszać z ugotowanymi żółtkami, dodać posiekany szczypiorek, przyprawy i drobno posiekaną szynkę.
Całość wymieszać i faszerować białka jajek.