Składniki :
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku do podania
- bagietka czosnkowa do podania
- 7 plasterków wędzonego boczku usmażonego na chrupko i drobno pokrojonego
Sos :
- 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego chili
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka mascarpone
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować boczek i odstawić na bok. Następnie trzeba zrobić sos łącząc wszystkie sosy z mascarpone i lekko je podgrzać na patelni z masłem. Sos zagrzać i przyprawić do smaku. Następnie na małą blaszkę [może być silikonowa foremka] wylać przygotowany sos, na sos wybić jajka, przyprawić je lekko solą i pieprzem, posypać całość boczkiem i wstawić do zapieczenia na rumiano. Podawać posypane szczypiorkiem i z pieczoną bagietką czosnkową.