Składniki :

  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku do podania
  • bagietka czosnkowa do podania
  • 7 plasterków wędzonego boczku usmażonego na chrupko i drobno pokrojonego

Sos :

  • 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego chili
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mascarpone

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować boczek i odstawić na bok. Następnie trzeba zrobić sos łącząc wszystkie sosy z mascarpone i lekko je podgrzać na patelni z masłem. Sos zagrzać i przyprawić do smaku. Następnie na małą blaszkę [może być silikonowa foremka] wylać przygotowany sos, na sos wybić jajka, przyprawić je lekko solą i pieprzem, posypać całość boczkiem i wstawić do zapieczenia na rumiano. Podawać posypane szczypiorkiem i z pieczoną bagietką czosnkową.