Składniki :

  • gęsty sos pomidorowy [najlepiej passata dodatkowo doprawiona ziołami i czosnkiem – własnoręcznie]
  • pasta paprykowa [ 2 zmiksowane z solą i pieprzem papryki czerwone]
  • jajka [ilość jajek wedle uznania i planowanych porcji]
  • ziemniaki [ilość ziemniaków zależna od ilości porcji]
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • kurkuma, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek

Wykonanie :
Sos pomidorowy połączyć z pastą paprykową, zagotować i dodatkowo jeszcze przyprawić wedle swojego uznania w razie potrzeby.
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli i płaskiej łyżeczki kurkumy, odlać i zagnieść na piure z dodatkiem masła i śmietany.
Jajka ugotować w osolonym wrzątku [jajka w koszulkach] tak, by białka były ścięte a żółtko nadal płynne.
Całość podawać polane sosem na gorąco.