Składniki :
- gęsty sos pomidorowy [najlepiej passata dodatkowo doprawiona ziołami i czosnkiem – własnoręcznie]
- pasta paprykowa [ 2 zmiksowane z solą i pieprzem papryki czerwone]
- jajka [ilość jajek wedle uznania i planowanych porcji]
- ziemniaki [ilość ziemniaków zależna od ilości porcji]
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- kurkuma, sól, pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Wykonanie :
Sos pomidorowy połączyć z pastą paprykową, zagotować i dodatkowo jeszcze przyprawić wedle swojego uznania w razie potrzeby.
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli i płaskiej łyżeczki kurkumy, odlać i zagnieść na piure z dodatkiem masła i śmietany.
Jajka ugotować w osolonym wrzątku [jajka w koszulkach] tak, by białka były ścięte a żółtko nadal płynne.
Całość podawać polane sosem na gorąco.