Składniki :

  • – 300 g liści zielonej sałaty
  • – 150 g liści szpinaku
  • – 3 łyżki masła
  • – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – 4 plasterki wędzonego boczku (cienkie plasterki)
  • – 8 jajek
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Sałatę i szpinak pokroić na małe paseczki . W rondlu rozpuścić 1,5 łyżki masła, dusić sałatę i szpinak 15 minut . Na patelni rozpuścić 1/2 łyżki masła i przyrumienić boczek . Na drugiej patelni stopić pozostałe masło, zaś na dużej patelni ułożyć wianuszek z uduszonej sałaty ze szpinakiem . W środek wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem . Żółtka polać stopionym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na kilka minut, aż jajka się zetną . Przed podaniem udekorować zrumienionym wędzonym boczkiem .