Składniki :

  • 2 czerwone cebule posiekane w piórka i usmażone na maśle
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 4 jajka na twardo [lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji]
  • świeża kolendra do podania
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z cytryny do doprawienia sosu
  • ryż długoziarnisty do podania
  • opcjonalnie usmażone warzywa do urozmaicenia sosu

Wykonanie :

Do usmażonej cebuli dodać czosnek, krótko razem smażyć, dodać pastę krewetkową, sosy, przyprawy, puszkę pomidorów i mleczko kokosowe a następnie dusić na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać sok cytrynowy do smaku [ilość wedle gustu], ewentualne warzywa i ugotowane jajka pokrojone na połówki. Dusić całość kilka minut razem. Sprawdzić smak, ostatecznie doprawić i podawać z ryżem i kolendrą.