Składniki :
- 2 czerwone cebule posiekane w piórka i usmażone na maśle
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 4 jajka na twardo [lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji]
- świeża kolendra do podania
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- puszka mleka kokosowego
- sok z cytryny do doprawienia sosu
- ryż długoziarnisty do podania
- opcjonalnie usmażone warzywa do urozmaicenia sosu
Wykonanie :
Do usmażonej cebuli dodać czosnek, krótko razem smażyć, dodać pastę krewetkową, sosy, przyprawy, puszkę pomidorów i mleczko kokosowe a następnie dusić na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać sok cytrynowy do smaku [ilość wedle gustu], ewentualne warzywa i ugotowane jajka pokrojone na połówki. Dusić całość kilka minut razem. Sprawdzić smak, ostatecznie doprawić i podawać z ryżem i kolendrą.