Składniki :

  • 2 kubki ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 2 czerwone papryki
  • 10 ząbków czosnku
  • kukurydza
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • passata pomidorowa [mały kartonik]
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, curry, chili w płatkach, liście curry

Wykonanie :

Na początku należy nastawić wywar warzywny : w osolonej wodzie z solą, pieprzem, płatkami chili, zielem angielskim, liściem laurowym, liśćmi curry, połową czosnku i 1 cebulą  gotować marchewki, pietruszki, seler i por do całkowitej miękkości.
Wywar po godzinie odcedzić, wyjąć marchewki i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, paprykami, curry i usmażyć na łyżce masła.
Pokrojoną marchewkę wrzucić na masło i smażyć razem z posiekaną cebulą, resztą czosnku i papryką aż całość zmięknie.
Mięso przełożyć do dużego garnka, podlać 3 kubkami przecedzonego wywaru warzywnego, dodać passatę pomidorową i pomidory w puszce oraz surowy ryż i usmażone warzywa.
Całość dusić co jakąś chwilę mieszając by ryż nie przywierał.
Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Potrawa będzie gotowa gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
dfedfsdf