Składniki :
- 2 kubki ryżu
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 2 czerwone papryki
- 10 ząbków czosnku
- kukurydza
- puszka pomidorów w kawałkach
- passata pomidorowa [mały kartonik]
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, curry, chili w płatkach, liście curry
Wykonanie :
Na początku należy nastawić wywar warzywny : w osolonej wodzie z solą, pieprzem, płatkami chili, zielem angielskim, liściem laurowym, liśćmi curry, połową czosnku i 1 cebulą gotować marchewki, pietruszki, seler i por do całkowitej miękkości.
Wywar po godzinie odcedzić, wyjąć marchewki i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, paprykami, curry i usmażyć na łyżce masła.
Pokrojoną marchewkę wrzucić na masło i smażyć razem z posiekaną cebulą, resztą czosnku i papryką aż całość zmięknie.
Mięso przełożyć do dużego garnka, podlać 3 kubkami przecedzonego wywaru warzywnego, dodać passatę pomidorową i pomidory w puszce oraz surowy ryż i usmażone warzywa.
Całość dusić co jakąś chwilę mieszając by ryż nie przywierał.
Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Potrawa będzie gotowa gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.