Składniki :
- 2 opakowania dużych krewetek
- 2 cebule
- 2 posiekane drobno łodygi selera naciowego
- szklanka białego wytrawnego wina
- 10 plasterków chudego wędzonego boczku pokrojonych w cienkie paseczki
- 1 czerwona papryka drobno posiekana
- szklanka posiekanych drobno konserwowych pomidorów [można zastąpić puszka zwykłych pomidorów]
- sól, pieprz, pieprz cayenne, chili w płatkach
- 5 ząbków czosnku
- 3 szklanki ryżu do risotta
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z chili
- 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
- szczypiorek
Wykonanie :
Na rozgrzanym maśle z oliwą wysmażyć krótko krewetki z dodatkiem posiekanego czosnku, cebuli, przypraw, soku z cytryny a następnie dodać boczek, wysmażyć aż puści tłuszcz i dodać seler naciowy, pomidory, smażyć chwilę razem, sprawdzić smak, doprawić i dodać kolejno wino, paprykę, ryż i całość smażyć cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn – podlać rosołem. Powtarzać tak długo aż ryż będzie ugotowany. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać posiekany szczypiorek. Podawać gorące.