Składniki :

  • 2 opakowania dużych krewetek
  • 2 cebule
  • 2 posiekane drobno łodygi selera naciowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 10 plasterków chudego wędzonego boczku pokrojonych w cienkie paseczki
  • 1 czerwona papryka drobno posiekana
  • szklanka posiekanych drobno konserwowych pomidorów [można zastąpić puszka zwykłych pomidorów]
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, chili w płatkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 szklanki ryżu do risotta
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z chili
  • 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • szczypiorek

Wykonanie :

Na rozgrzanym maśle z oliwą wysmażyć krótko krewetki z dodatkiem posiekanego czosnku, cebuli, przypraw, soku z cytryny a następnie dodać boczek, wysmażyć aż puści tłuszcz i dodać seler naciowy, pomidory, smażyć chwilę razem, sprawdzić smak, doprawić i dodać kolejno wino, paprykę, ryż i całość smażyć cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn – podlać rosołem. Powtarzać tak długo aż ryż będzie ugotowany. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać posiekany szczypiorek. Podawać gorące.