Składniki :

  • mrożony szpinak w kawałkach – całe opakowanie
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży por
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka lubczyku
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 mały kalafior
  • szklanka domowego musu warzywnego – mrożonego (ugotowana bardzo duża ilość warzyw rosołowych z natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem – marchew,pietruszka,seler,por,czosnek z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym-przyprawy wyciągnięte a następnie warzywa zmiksowane na gładki krem, ostudzone i zamrożone w porcjach)

Wykonanie :

Zagotować wodę z przyprawami, dodać mus warzywny i gotować aż cały się rozpuści. Dodać posiekane w plasterki marchewki, pietruszki, pora, czosnek, kalafior w cząstkach, pokrojonego na większe kawałki selera i gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać szpinak, posiekaną zieleninę i gotować kolejne 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z jogurtem.

Zupę można ugotować na bazie mięsnej np na skrzydełkach z kurczaka.