Składniki :
- mrożony szpinak w kawałkach – całe opakowanie
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duży por
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka lubczyku
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 1 mały kalafior
- szklanka domowego musu warzywnego – mrożonego (ugotowana bardzo duża ilość warzyw rosołowych z natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem – marchew,pietruszka,seler,por,czosnek z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym-przyprawy wyciągnięte a następnie warzywa zmiksowane na gładki krem, ostudzone i zamrożone w porcjach)
Wykonanie :
Zagotować wodę z przyprawami, dodać mus warzywny i gotować aż cały się rozpuści. Dodać posiekane w plasterki marchewki, pietruszki, pora, czosnek, kalafior w cząstkach, pokrojonego na większe kawałki selera i gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać szpinak, posiekaną zieleninę i gotować kolejne 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z jogurtem.
Zupę można ugotować na bazie mięsnej np na skrzydełkach z kurczaka.