Składniki :
- 2 szklanki ryżu Banno
- mały słoiczek tapenady z zielonych oliwek [lub tapenada domowa]
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- bazylia do podania
- 2 duże filety z dowolnej ryby [ja najczęściej wybieram dorsza]
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
Wykonanie :
Na maśle usmażyć posiekany czosnek, dodać tapenadę, pokrojone pomidorki, doprawić dokładnie tak, by później nie było trzeba tego robić ponownie i zalać połową bulionu a następnie dodać ryż i po dokładnym wymieszaniu całości włożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie lekko potrząsnąć patelnią by nic się nie przywarło do dna a następnie dolać resztę bulionu i dusić ponownie 10 minut pod przykryciem. Podawać z natką pietruszki i bazylią.