Składniki :

  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 młoda cukinia
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 biała cebula
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,czerwona papryka,curry,zioła włoskie(mieszanka)
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona fasolka
  • passata pomidorowa

Wykonanie :

Do garnka dodać passatę,pomidory z puszki,przeciśnięty czosnek,zioła włoskie,sól,pieprz i dusić sos na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Na rozgrzanej oliwie z masłem z dodatkiem soli,pieprzu,papryki i curry podsmażyć posiekaną cebulę,cukinię,paprykę,marchewkę i dodać do sosu. Następnie dusić sos z warzywami 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać fasolkę i dusić do momentu,aż będzie gotowa. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać posiekaną natkę i wmieszać w sos wcześniej ugotowaną soczewicę.