Składniki :
- 7 dużych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 1 średni bakłażan
- 3 papryki w różnych kolorach
- oliwa
- masło
- natka pietruszki
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- szklanka białego wytrawnego wina
- opakowanie krewetek 200g
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w małą kostkę razem z cukinią i bakłażanem [wcześniej pokrojonym w grubsze plastry, zasolonym i przepłukanym-by pozbyć się goryczki], cebulę pokroić w mniejsze kawałki, czosnek posiekać drobno, papryki pokroić w grubsze kawałki,natkę drobno posiekać. Na maśle z oliwą smażyć pokrojone warzywa i natkę, doprawić do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory i wino. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Na maśle z oliwą usmażyć krewetki z dodatkiem cytryny i przypraw a następnie wmieszać w duszące się warzywa. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z bagietką czosnkową.