Składniki :
- opakowanie serka mascarpone
- 3l przecedzonego domowego rosołu z kurczaka [klasyczny niedzielny]
- 2 kubki namoczonych w rosole suszonych grzybów, posiekanych i podsmażonych z cebulką na maśle
- 2 filety z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawione klasycznie solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i upieczone na rumiano z dodatkiem masła i koperku
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na maśle
- 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki i podsmażonych na maśle
- sól, pieprz
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Do podgrzanego rosołu dodać mascarpone i mieszać aż serek całkowicie się rozpuści. Dodać czosnek, ziemniaki i gotować aż ziemniaki zaczną mięknąć. Następnie dodać wszystkie pozostałe przygotowane wcześniej składniki – cebulkę, pieczarki, grzyby i całość gotować pod przykryciem aż ziemniaki całkowicie się ugotują. Następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle gustu solą i pieprzem i podawać z upieczonym dorszem podzielonym na porcje.