Składniki :

  • opakowanie serka mascarpone
  • 3l przecedzonego domowego rosołu z kurczaka [klasyczny niedzielny]
  • 2 kubki namoczonych w rosole suszonych grzybów, posiekanych i podsmażonych z cebulką na maśle
  • 2 filety z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawione klasycznie solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i upieczone na rumiano z dodatkiem masła i koperku
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na maśle
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki i podsmażonych na maśle
  • sól, pieprz
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Do podgrzanego rosołu dodać mascarpone i mieszać aż serek całkowicie się rozpuści. Dodać czosnek, ziemniaki i gotować aż ziemniaki zaczną mięknąć. Następnie dodać wszystkie pozostałe przygotowane wcześniej składniki – cebulkę, pieczarki, grzyby i całość gotować pod przykryciem aż ziemniaki całkowicie się ugotują. Następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle gustu solą i pieprzem i podawać z upieczonym dorszem podzielonym na porcje.