Składniki :
Sos :
- garść orzeszków nerkowca namoczonych 30 minut we wrzątku
- 4 łyżki pulpy mango
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, 1 laska cynamonu, 3 goździki, 3 strączki kardamonu, 2 łyżeczki tartego imbiru, wędzona papryka do smaku
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów [można samemu zrobić miksując suszone pomidory z odrobiną oliwy z zalewy na gładki mus]
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cebula posiekana w piórka
- 4 ząbki czosnku
- oliwa chili
- 2 łyżki masła [opcjonalnie]
Podstawowe składniki :
- 1 duży kalafior [jeśli planujemy obiad dla większej ilości osób należy wziąć 2 kalafiory]
- ryż długoziarnisty indyjski np banno [gotowany bez soli]
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć na rumiano cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. Przełożyć do dużego blendera, dodać namoczone orzeszki, pulpę mango, sok cytrynowy, sól, pieprz, paprykę, jogurt, pastę z pomidorów a następnie całość zblendować na gładki mus. Przelać do głębokiej patelni, rozrzedzić wodą jeśli sos jest zbyt gęsty i zagotować. Dodać pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku w razie potrzeby. W tym czasie podgotować kalafiora w osolonej wodzie w 1/3 a następnie przełożyć do sosu. Dokładnie wymieszać uważając by kawałki kalafiora się nie rozpadały. Dusić aż kalafior będzie zupełnie miękki. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić wedle uznania. Podawać z ryżem.