• garść orzeszków nerkowca namoczonych 30 minut we wrzątku
  • 4 łyżki pulpy mango
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, 1 laska cynamonu, 3 goździki, 3 strączki kardamonu, 2 łyżeczki tartego imbiru, wędzona papryka do smaku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów [można samemu zrobić miksując suszone pomidory z odrobiną oliwy z zalewy na gładki mus]
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 cebula posiekana w piórka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa chili
  • 2 łyżki masła [opcjonalnie]
  • 1 duży kalafior [jeśli planujemy obiad dla większej ilości osób należy wziąć 2 kalafiory]
  • ryż długoziarnisty indyjski np banno [gotowany bez soli]

Na maśle z oliwą usmażyć na rumiano cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. Przełożyć do dużego blendera, dodać namoczone orzeszki, pulpę mango, sok cytrynowy, sól, pieprz, paprykę, jogurt, pastę z pomidorów a następnie całość zblendować na gładki mus. Przelać do głębokiej patelni, rozrzedzić wodą jeśli sos jest zbyt gęsty i zagotować. Dodać pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku w razie potrzeby. W tym czasie podgotować kalafiora w osolonej wodzie w 1/3 a następnie przełożyć do sosu. Dokładnie wymieszać uważając by kawałki kalafiora się nie rozpadały. Dusić aż kalafior będzie zupełnie miękki. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić wedle uznania. Podawać z ryżem.