Składniki :

  • 1 kg kalmarów [oczyszczonych, samych tuszek, mogą być mrożone]
  • 0,5 kg pieczarek
  • kubek namoczonych suszonych grzybów [wodę po moczeniu zachować]
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • natka pietruszki
  • szklanka rosołu drobiowego [najlepiej domowego, przecedzonego]
  • mąka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sok cytrynowy
  • sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawa prowansalska, pieprz cayenne lub chili suszone

Wykonanie :

Na początku należy przesmażyć drobno posiekaną cebulę na maśle z olejem a następnie dodać czosnek, pokrojone w plasterki kalmary, sok cytrynowy, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę, wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut aż kalmary dojdą.
Następnie oddzielnie na maśle należy usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki i namoczone grzyby pokrojone w paseczki i dodać do duszących się kalmarów razem z wodą po moczeniu suszonych grzybów i rosołem drobiowym.
Całość dusić kolejne kilka minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić całość mąką.
Podawać z ryżem lub makaronem.