Składniki :
- 1 kg kalmarów [oczyszczonych, samych tuszek, mogą być mrożone]
- 0,5 kg pieczarek
- kubek namoczonych suszonych grzybów [wodę po moczeniu zachować]
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- olej
- natka pietruszki
- szklanka rosołu drobiowego [najlepiej domowego, przecedzonego]
- mąka
- szklanka białego wytrawnego wina
- sok cytrynowy
- sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawa prowansalska, pieprz cayenne lub chili suszone
Wykonanie :
Na początku należy przesmażyć drobno posiekaną cebulę na maśle z olejem a następnie dodać czosnek, pokrojone w plasterki kalmary, sok cytrynowy, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę, wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut aż kalmary dojdą.
Następnie oddzielnie na maśle należy usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki i namoczone grzyby pokrojone w paseczki i dodać do duszących się kalmarów razem z wodą po moczeniu suszonych grzybów i rosołem drobiowym.
Całość dusić kolejne kilka minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić całość mąką.
Podawać z ryżem lub makaronem.