Składniki :

  • opakowanie krojonych kalmarów
  • opakowanie średnich krewetek
  • 4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • opakowanie fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • mąka ziemniaczana do zaciągnięcia sosu
  • 1 mała cebula
  • makaron lub ryż do podania

Wykonanie :

Na początku należy podsmażyć na maśle posiekaną cebulkę, dymkę i czosnek, dodać kalmary i krewetki, sok cytrynowy, przyprawy, podsmażyć całość kilka chwil a następnie zalać winem. Dusić 3 minuty, zagęścić sos. Oddzielnie na maśle należy podsmażyć fasolkę z przyprawami i dodać do owoców morza. Chwilę razem dusić, dodać posiekaną natkę, wymieszać, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i na koniec dodać makaron lub ryż. Od razu podawać.