Składniki :
- opakowanie krojonych kalmarów
- opakowanie średnich krewetek
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- opakowanie fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- mąka ziemniaczana do zaciągnięcia sosu
- 1 mała cebula
- makaron lub ryż do podania
Wykonanie :
Na początku należy podsmażyć na maśle posiekaną cebulkę, dymkę i czosnek, dodać kalmary i krewetki, sok cytrynowy, przyprawy, podsmażyć całość kilka chwil a następnie zalać winem. Dusić 3 minuty, zagęścić sos. Oddzielnie na maśle należy podsmażyć fasolkę z przyprawami i dodać do owoców morza. Chwilę razem dusić, dodać posiekaną natkę, wymieszać, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i na koniec dodać makaron lub ryż. Od razu podawać.