Składniki :
- 2 jajka
- chleb tostowy pełnoziarnisty [lub inne dowolne lubiane pieczywo]
- sałata masłowa
- chuda wędlina [najlepiej wędzona]
- ocet winny/aceto balsamico/sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie :
W rondelku zagotować wodę i dodać do niej płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu i 2 łyżki octu [lub aceto lub soku cytrynowego to jest dowolne byle czymś zakwasić wodę]
Wbić do wody jajka i zmniejszyć płomień.
Gdy białka zetną się całkowicie a żółtka będą jeszcze płynne wyłowić je na talerz.
Tosty grubo przybrać liśćmi sałaty i plasterkami szynki.
Na przygotowane tosty układać gorące jajka i przykrywać kolejną porcją sałaty z szynką i przykrywać kromką.
Do takiej kanapki ”barowej” z powodzeniem pasuje pomidor, ogórek czy chociażby papryka.