Składniki :

  • – 1 lekko roztrzepane jajko
  • – 2 łyżeczki oleju sezamowego lub zwykłego
  • – 1,5 l bulionu z kurczaka (najlepiej domowego rosołu)
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • – 3 łyżki posiekanej dymki
  • – 2 łyżki posiekanego pora

Wykonanie :

Wlać jajko i olej sezamowy lub zwykły do małego dzbanka lub miski, wymieszać widelcem i odstawić. Wlać bulion do garnka i zagotować na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól, sos sojowy i dokładnie zamieszać. Dodać dymkę. Wlać powoli jajko ubite z olejem. Za pomocą np. pałeczek lub widelca rozbełtać jajko tak, aby tworzyły się nitki. najlepiej mieszać ruchem przypominającym ósemkę. Posypać zupę posiekanym porem kilka chwil przed podaniem.