Składniki :

  • 10 grubych około 1cm-trowych plasterków boczku wędzonego surowego
  • 15 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych na ćwiartki
  • spory kawałek tartego sera
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, przyprawa włoska, przyprawa w młynku ognista z chili i kolendrą
  • szczypiorek do podania
  • dowolna sałatka typu grecka do podania
  • sosy czosnkowy i pomidorowy do podania

Wykonanie :

Ziemniaki po pokrojeniu mocno przyprawić wszystkimi przyprawami, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na nich plastry boczku, posypać je przyprawą ognistą, całość grubo posypać tartym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180*C grzanie góra dół i termoobieg. Po upływie 30 minut sprawdzić ziemniaka czy jest gotowy, jeśli jeszcze nie to dopiec kolejne 10 minut. Podawać z sosami i sałatkami.