Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub innego dowolnego kawałka (wedle uznania i gustu – klopsiki mogą też być wołowe lub mieszane)
- ser cheddar
- jogurt naturalny
- 5 ząbków czosnku
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- zielone oliwki
- 1 czerwona papryka
- ziemniaki (nie mniej niż 10 o podobnej wielkości)
- oliwa z oliwek
- aceto balsamico
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, chili w płatkach, ostra grubo mielona papryka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa ognista
Wykonanie :
Do mięsa dodać sól, pieprz, paprykę, chili i dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki. Ziemniaki przekroić na połówki jeśli są małe lub na mniejsze kawałki jeśli są większe, przyprawić solą, przyprawą ognistą, ostrą papryką i przyprawą do ziemniaków. Ułożyć ziemniaki i klopsiki na papierze do pieczenia w lekkich odstępach od siebie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C z grzaniem góra/dół i termoobiegiem na 20 minut. Jeśli ziemniaki będą zapiekać się zbyt mocno – zmniejszyć temperaturę do 200*C. Warzywa pokroić dowolnie i zalać dressingiem z oliwy,musztardy,aceto,przypraw. Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek, sól i odstawić do przegryzienia się. Na koniec pieczenia ziemniaki z klopsikami posypać grubo tartym serem i zapiec kilka chwil aż ser się lekko zapiecze. Podawać ułożone na sałatce z sosem czosnkowym.