Składniki :
- 2,5l rosołu domowego drobiowego lub wołowo-drobiowego (ostatecznie zwykłej wody)
- 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 10 grubszych kabanosów wieprzowych z chili
- pół pęczka koperku
- majeranek
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, curry, ostra i słodka papryka
- 1 por
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 opalona na gazie cebula
- 4 duże ziemniaki
- łyżka masła
- 5 grubszych plastrów boczku wędzonego
Wykonanie :
Rosół (lub wodę) gotować z pokrojonymi drobno warzywami – w tym ziemniakami i przyprawami aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojoną i wcześniej wypłukaną z nadmiaru kwasu kapustę, koperek, majeranek, pokrojony w paski i usmażony boczek, pokrojone w grubsze plasterki i podsmażone kabanosy i gotować razem 30 minut. Doprawić do smaku, dodać łyżkę masła i po kilku minutach gotowania podawać.