Składniki :

  • 2,5l rosołu domowego drobiowego lub wołowo-drobiowego (ostatecznie zwykłej wody)
  • 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 10 grubszych kabanosów wieprzowych z chili
  • pół pęczka koperku
  • majeranek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, curry, ostra i słodka papryka
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 opalona na gazie cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • 5 grubszych plastrów boczku wędzonego

Wykonanie :

Rosół (lub wodę) gotować z pokrojonymi drobno warzywami – w tym ziemniakami i przyprawami aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojoną i wcześniej wypłukaną z nadmiaru kwasu kapustę, koperek, majeranek, pokrojony w paski i usmażony boczek, pokrojone w grubsze plasterki i podsmażone kabanosy i gotować razem 30 minut. Doprawić do smaku, dodać łyżkę masła i po kilku minutach gotowania podawać.