Składniki :
- 1 mała kapusta włoska
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati w wywarze warzywnym lub drobiowym rosole
- koperek
- opakowanie serka mascarpone
- sól, pieprz, czerwona, słodka i ostra papryka, curry
- olej do smażenia
- 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego do podlewania duszącej się kapusty
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania lub mąka
- 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na maśle
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- kasza manna do mięsa
- 10 grubszych plasterków wędzonego boczku pokrojonych w kostkę i wysmażonych na wolnym ogniu tak, by wytopiła się jak największa ilość tłuszczu
Wykonanie :
Na początku należy zrobić kapustę : posiekać ją drobno, podsmażyć z solą na maśle, dodać wcześniej wysmażony boczek, część tłuszczu z wytopionego boczku, koperek, serek mascarpone, usmażoną cebulę, czosnek i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas podlewając bulionem warzywnym lub drobiowym rosołem. Gdy kapusta odpowiednio zmięknie sprawdzić smak, doprawić.
Następnie przygotować mięso na pulpety : do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, papryki, curry, kaszę mannę [ostrożnie z ilością] i ugotowany ryż. Dokładnie całość wymieszać, uformować pulpety, obtoczyć w bułce lub mące i usmażyć na oleju z dodatkiem tłuszczu wytopionego z boczku. Rumiane pulpety podawać z kapustą i ziemniakami.