Składniki :

  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati w wywarze warzywnym lub drobiowym rosole
  • koperek
  • opakowanie serka mascarpone
  • sól, pieprz, czerwona, słodka i ostra papryka, curry
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego do podlewania duszącej się kapusty
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania lub mąka
  • 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na maśle
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • kasza manna do mięsa
  • 10 grubszych plasterków wędzonego boczku pokrojonych w kostkę i wysmażonych na wolnym ogniu tak, by wytopiła się jak największa ilość tłuszczu

Wykonanie :

Na początku należy zrobić kapustę : posiekać ją drobno, podsmażyć z solą na maśle, dodać wcześniej wysmażony boczek, część tłuszczu z wytopionego boczku, koperek, serek mascarpone, usmażoną cebulę, czosnek i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas podlewając bulionem warzywnym lub drobiowym rosołem. Gdy kapusta odpowiednio zmięknie sprawdzić smak, doprawić.
Następnie przygotować mięso na pulpety : do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, papryki, curry, kaszę mannę [ostrożnie z ilością] i ugotowany ryż. Dokładnie całość wymieszać, uformować pulpety, obtoczyć w bułce lub mące i usmażyć na oleju z dodatkiem tłuszczu wytopionego z boczku. Rumiane pulpety podawać z kapustą i ziemniakami.