Składniki :
- 0,5 kg kapusty kiszonej [najlepiej już z marchewką]
- 1 marchewka [nawet, jeśli kapusta już ma marchewkę]
- łyżka masła
- szklanka suszonych grzybków
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- makaron [dowolny ulubiony]
Wykonanie :
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to lekko ją przepłukać [ja mojej nie płukałam bo lubię kwaśną].
Utrzeć na drobnych oczkach marchew i razem z kapustą smażyć na maśle cały czas mieszając.
Grzybki zalać wrzątkiem i dodać do nich ziela i liście laurowe i odstawić na 15 minut pod przykrycie.
Do kapusty dodać sól, pieprz i wlać całość płynu z grzybkami.
Dusić wszystko pod przykryciem na średnim ogniu aż kapusta będzie miękka.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić.
Jeśli kapusta ma zostać lekko chrupiąca zakończyć duszenie wcześniej.
Podawać z makaronem jak łazanki.