- – plastry karkówki bez kości
- – 3 cebule
- – suszone grzybki
- – ziemniaki
- – oliwa z oliwek
- – czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do wieprzowiny,wołowiny,przyprawa do grilla,oregano,zioła prowansalskie,tymianek,rozmaryn,sól,pieprz
- Sałatka :
- – kilka ogórków kiszonych
- – sałata lodowa
- – pół zielonego ogórka węża
- – 2 małe cebule
- – oliwa z oliwek,sól,pieprz,sok z cytryny
Wykonanie :
Karkówkę przyprawić i najlepiej zamrozić na kilka dni by cała marynata wgryzła się w mięso. Z wymienionych warzyw zrobić sałatkę. Ziemniaki ugotować, zostawić w całości. Suszone grzybki kilka godzin wcześniej namoczyć we wrzątku,ostudzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na oliwie,dodać wodę po moczeniu grzybków i grzybki,zagotować. Rozmrożone karkówki bardzo mocno obsmażyć z dwóch stron na oliwie,dodać do sosu i dusić 45 minut do miękkości i kruchości mięsa na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie gotowe posmakować sos,doprawić do smaku,zagęścić.