Składniki :
- 2 białe cebule pokrojone w cienkie piórka
- opakowanie makaronu udon albo ryż jaśminowy
- opakowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 1kg karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
- sól, płatki chili
Sosy i pasty :
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty chili z czosnkiem
- 1 łyżeczka pasty z czarnej fermentowanej fasoli – loaganma
Wykonanie :
Wszystkie sosy dokładnie ze sobą połączyć i natrzeć dokładnie plastry karkówki. Odstawić na 2h do marynowania. Rozgrzać patelnię i smażyć mięso razem z całą marynatą i posiekaną cebulą z obu stron na rumiano a następnie lekko doprawić solą i chili, podlać nieco wodą i dusić co jakiś czas odwracając mięso i pilnując by nie przywierało przez godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Sprawdzić smak, doprawić sos w razie konieczności i dodać fasolkę. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem aż fasolka zmięknie. Następnie dodać makaron i dusić całość co jakiś czas mieszając aż makaron będzie gotowy.
