Składniki :

  • 2 białe cebule pokrojone w cienkie piórka
  • opakowanie makaronu udon albo ryż jaśminowy
  • opakowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 1kg karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
  • sól, płatki chili

Sosy i pasty :

  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty chili z czosnkiem
  • 1 łyżeczka pasty z czarnej fermentowanej fasoli – loaganma

Wykonanie :

Wszystkie sosy dokładnie ze sobą połączyć i natrzeć dokładnie plastry karkówki. Odstawić na 2h do marynowania. Rozgrzać patelnię i smażyć mięso razem z całą marynatą i posiekaną cebulą z obu stron na rumiano a następnie lekko doprawić solą i chili, podlać nieco wodą i dusić co jakiś czas odwracając mięso i pilnując by nie przywierało przez godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Sprawdzić smak, doprawić sos w razie konieczności i dodać fasolkę. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem aż fasolka zmięknie. Następnie dodać makaron i dusić całość co jakiś czas mieszając aż makaron będzie gotowy.