Składniki :

  • – kilogram karkówki
  • – ketchup ostry (1 szklanka)
  • – Coca cola (1 szklanka)
  • – musztarda rosyjska Kamis (1 łyżka)
  • – cebula (w kosteczkę)
  • – bazylia
  • – chili w płatkach (niekoniecznie)

Wykonanie :
Karkówkę przyprawić solą i pieprzem, odstawić na godzinę lub dwie, następnie obsmażyć na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego . Na reszcie tluszczu obsmażyć cebulkę . Wymieszać ketchup, coca colę, musztardę, chili, bazylię i cebulkę i zalać marynatą mięso, dokładnie wymieszać by marynata pokryła mięso w całości . Ustawić piekarnik na maksymalną temperaturę, poczekać aż marynata się zagotuje, po czym zmniejszyć temperaturę do 180*C i zapiekać pod przykryciem 1:15 h .