Składniki :
- 6 plasterków karkówki lekko rozbitych tłuczkiem by mięso było delikatniejsze i szybciej się upiekło
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 2 świeże chili posiekane w cienkie plasterki
- główka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- szklanka soku pomidorowego
- puszka rozdrobnionych pomidorów lub zmiksowane na gładko 3 duże, świeże, dojrzałe pomidory
- sól, pieprz, przyprawa turecka
- oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia [po szczypcie by nie przesadzić z ilością ziół bo mogą zdominować smak marynaty]
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą turecką i odstawić na bok. Następnie przygotować marynatę mieszając posiekaną cebulę w misce z chili, czosnkiem, oliwą, sokiem pomidorowym, puszką pomidorów/zmiksowanymi pomidorami, ziołami, solą a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do marynowania na całą noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu na rumiano z obu stron. Marynatę zagotować, doprawić do smaku i po lekkim zagęszczeniu podawać jako sos do karkówki dodatkowo do grillowanych warzyw.