Składniki :

  • 6 plasterków karkówki lekko rozbitych tłuczkiem by mięso było delikatniejsze i szybciej się upiekło
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 2 świeże chili posiekane w cienkie plasterki
  • główka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka soku pomidorowego
  • puszka rozdrobnionych pomidorów lub zmiksowane na gładko 3 duże, świeże, dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz, przyprawa turecka
  • oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia [po szczypcie by nie przesadzić z ilością ziół bo mogą zdominować smak marynaty]

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą turecką i odstawić na bok. Następnie przygotować marynatę mieszając posiekaną cebulę w misce z chili, czosnkiem, oliwą, sokiem pomidorowym, puszką pomidorów/zmiksowanymi pomidorami, ziołami, solą a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do marynowania na całą noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu na rumiano z obu stron. Marynatę zagotować, doprawić do smaku i po lekkim zagęszczeniu podawać jako sos do karkówki dodatkowo do grillowanych warzyw.