Składniki :

  • 2 3cm plastry karkówki
  • sok z 1/3 grejpfruta
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • kopytka
  • świeża kolendra
  • łyżka sosu teryiaki

Wykonanie :

Mięso lekko rozbić, przyprawić i obsmażyć na maśle na rumiano z obu stron. Sok z grejpfruta wymieszać z sokiem pomarańczowym, przeciśniętym czosnkiem, sosem teryiaki, miodem, przyprawami i oliwą i zalać obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie zupełnie miękkie. W razie, gdyby sos zbyt mocno gęstniał można go podlewać wodą. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić, dodać posiekaną kolendrę i kopytka. Dusić razem kilka minut bez przykrycia by sos zrobił się lepki i obkleił kopytka.