Składniki :
- 10 plastrów karkówki, rozbitych lekko tłuczkiem i zamarynowanych [przez 12h] w 4 łyżkach keczupu pikantnego, 2 łyżkach sosu bbq, soli, pieprzu, wędzonej papryce, curry, 4 przeciśniętych ząbkach czosnku, 1 posiekanej w piórka cebuli-posolonej i zagniecionej by zmiękła
- olej do smażenia
- łyżka masła
- 6 ogórków konserwowych [ogórki chili, ogórki słodko-kwaśne itp]
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 1 łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku -przeciśnięty
- 1 szklanka bulionu-rosołu z kurczaka
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 7 marynowanych papryczek jalapeno drobno posiekanych [można kupić gotowe w plasterkach]
Wykonanie :
Mięso po zamarynowaniu obsmażyć razem z całą marynatą i cebulą na oleju i maśle a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie przygotować sos : zagotować rosół, dodać mascarpone, jalapeno, gorgonzolę, czosnek, natkę i przyprawy i gotować na średnim ogniu aż ser całkowicie się rozpuści a sos będzie gładki i kremowy. Sprawdzić smak, doprawić tak, by sos był pikantny i dobrze dosolony. Na mięsie rozłożyć pokrojone w paski ogórki konserwowe a następnie polać całość wcześniej przygotowanym sosem. Piec w 180*C przez 30 minut aż mięso będzie miękkie i kruche. Podawać z dowolnymi dodatkami.