Składniki :

  • 10 plastrów karkówki, rozbitych lekko tłuczkiem i zamarynowanych [przez 12h] w 4 łyżkach keczupu pikantnego, 2 łyżkach sosu bbq, soli, pieprzu, wędzonej papryce, curry, 4 przeciśniętych ząbkach czosnku, 1 posiekanej w piórka cebuli-posolonej i zagniecionej by zmiękła
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • 6 ogórków konserwowych [ogórki chili, ogórki słodko-kwaśne itp]
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku -przeciśnięty
  • 1 szklanka bulionu-rosołu z kurczaka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 7 marynowanych papryczek jalapeno drobno posiekanych [można kupić gotowe w plasterkach]

Wykonanie :

Mięso po zamarynowaniu obsmażyć razem z całą marynatą i cebulą na oleju i maśle a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie przygotować sos : zagotować rosół, dodać mascarpone, jalapeno, gorgonzolę, czosnek, natkę i przyprawy i gotować na średnim ogniu aż ser całkowicie się rozpuści a sos będzie gładki i kremowy. Sprawdzić smak, doprawić tak, by sos był pikantny i dobrze dosolony. Na mięsie rozłożyć pokrojone w paski ogórki konserwowe a następnie polać całość wcześniej przygotowanym sosem. Piec w 180*C przez 30 minut aż mięso będzie miękkie i kruche. Podawać z dowolnymi dodatkami.