Składniki :

  • 1 kg karkówki pokrojonej w plasterki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 pory
  • szklanka tartego cheddara
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

Wykonanie :

Mięso natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem a następnie lekko podsmażyć z obu stron na maśle. Mięso zdjąć a na pozostałym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę i pory. Następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć razem kilka minut aż grzyby się zaczną rumienić. Doprawić do smaku i zalać passatą. Dusić na wolnym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak. Do naczynia żaroodpornego dodać mięso i zalać doprawionym sosem. Wierzch posypać serem i zapiec pod przykryciem w 180*C przez około 1h. Podawać do sałatek, frytek i czosnkowego pieczywa.