Składniki :
- 6 dużych ziemniaków
- 10 grubszych plasterków przerośniętego baleronu
- spory kawałek suchej swojskiej kiełbasy [można kupić i położyć na kaloryferze by ją ususzyć lub włożyć do lodówki z obiegiem powietrza bez przykrywania by obeschła]
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże cebule
- łyżka masła
- łyżka oleju
- spora ilość koperku
- sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe
- jogurt lub śmietana
Wykonanie :
Na początku należy pokroić kartofle w kosteczkę, zalać wodą, osolić, dodać pieprz, majeranek, ziela angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości.
Następnie należy odłowić 1/3 ziemniaków i kubek bulionu, zmiksować na gładki krem i ponownie wlać do garnka.
Odlać część wywaru i gotować w nim w oddzielnym garnku posiekaną w drobną kosteczkę marchew, pietruszkę i selera.
Na patelni rozpuścić masło i olej i bardzo mocno usmażyć z obu stron plastry baleronu.
Zdjąć je, ostudzić i drobno pokroić.
Na tłuszczu po smażeniu usmażyć drobno posiekaną cebulę [na złoto] i gdy będzie gotowa dodać posiekany czosnek, chwilę posmażyć i dodać drobno posiekaną suchą kiełbasę [w kosteczkę].
Do zupy dodać ugotowane oddzielnie warzywa z wywarem, cebulę z kiełbasą, baleron, koperek, ewentualnie doprawić solą i gotować kilka chwil.
Na koniec lekko zupę zabielić śmietaną lub jogurtem.