Składniki :

  • 6 dużych ziemniaków
  • 10 grubszych plasterków przerośniętego baleronu
  • spory kawałek suchej swojskiej kiełbasy [można kupić i położyć na kaloryferze by ją ususzyć lub włożyć do lodówki z obiegiem powietrza bez przykrywania by obeschła]
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • spora ilość koperku
  • sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe
  • jogurt lub śmietanaIMG_20151116_141644

Wykonanie :

Na początku należy pokroić kartofle w kosteczkę, zalać wodą, osolić, dodać pieprz, majeranek, ziela angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości.
Następnie należy odłowić 1/3 ziemniaków i kubek bulionu, zmiksować na gładki krem i ponownie wlać do garnka.
Odlać część wywaru i gotować w nim w oddzielnym garnku posiekaną w drobną kosteczkę marchew, pietruszkę i selera.
Na patelni rozpuścić masło i olej i bardzo mocno usmażyć z obu stron plastry baleronu.
Zdjąć je, ostudzić i drobno pokroić.
Na tłuszczu po smażeniu usmażyć drobno posiekaną cebulę [na złoto] i gdy będzie gotowa dodać posiekany czosnek, chwilę posmażyć i dodać drobno posiekaną suchą kiełbasę [w kosteczkę].
Do zupy dodać ugotowane oddzielnie warzywa z wywarem, cebulę z kiełbasą, baleron, koperek, ewentualnie doprawić solą i gotować kilka chwil.
Na koniec lekko zupę zabielić śmietaną lub jogurtem.