Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków pokrojonych w średniej wielkości kostkę
  • kubeczek śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • 3 kostki rosołowe : 2 warzywne, 1 drobiowa
  • żeberka z dużą ilością mięsa pokrojone w jak najmniejsze kawałki
  • sól,pieprz,maggi
  • 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
  • 2 małe pietruszki pokrojone w talarki
  • 1 średni seler pokrojony w duże części
  • duży por
  • włoszczyzna : lubczyk,liście selera i pora i pietruszki
  • cebula obsmażona na gazie

Wykonanie :
Żeberka odszumować dokładnie i gotować na małym ogniu 1h. Dodać przygotowane warzywa i włoszczyznę i gotować 30 minut. Dodać przyprawy i drobno posiekany koperek. Włoszczyznę i cebulę odłowić. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą po czym dodać do zupy gdy ziemniaki będą już bardzo miękkie. Całość pogotować 10 minut i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku w razie konieczności. Można dodać wcześniej podsmażony boczek i majeranek.