Składniki :
- 7 dużych ziemniaków pokrojonych w średniej wielkości kostkę
- kubeczek śmietany 18%
- pęczek koperku
- 3 kostki rosołowe : 2 warzywne, 1 drobiowa
- żeberka z dużą ilością mięsa pokrojone w jak najmniejsze kawałki
- sól,pieprz,maggi
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
- 2 małe pietruszki pokrojone w talarki
- 1 średni seler pokrojony w duże części
- duży por
- włoszczyzna : lubczyk,liście selera i pora i pietruszki
- cebula obsmażona na gazie
Wykonanie :
Żeberka odszumować dokładnie i gotować na małym ogniu 1h. Dodać przygotowane warzywa i włoszczyznę i gotować 30 minut. Dodać przyprawy i drobno posiekany koperek. Włoszczyznę i cebulę odłowić. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą po czym dodać do zupy gdy ziemniaki będą już bardzo miękkie. Całość pogotować 10 minut i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku w razie konieczności. Można dodać wcześniej podsmażony boczek i majeranek.