Składniki :

  • 2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej lub innej dowolnej ulubionej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kubek jogurtu naturalnego
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do mięsa mielonego, curry, czubryca czerwona i zielona
  • domowy rosół do ugotowania kaszy [rozwodniony jeśli jest dobrze osolony]
  • łyżeczka masła
  • puszka groszku

Wykonanie :

Kaszę ugotować w rosole [samym rosole lub na pół z wodą jeśli był dość słony].
Na maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę marchewkę i cebulę z czosnkiem.
Warzywa dobrze przyprawić wszystkimi przyprawami.
Ugotowaną kaszę dodać do smażących się warzyw i całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut.
Dodać cały jogurt i śmietanę, całość dobrze wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu.
Dodać na koniec groszek, wymieszać i podawać.
Taką jogurtową kaszę można podawać do wszelakich mięs.